4.12.2019 - 5.12.2019
2.09.2019
Ankara, Türkiye
Sheraton Ankara Hotel & Convention Center
Puanlama:
(0/5)
Ülkemiz karayolu ulaşımında ve taşımacılığında söz sahibi olan Karayolları Genel Müdürlüğü ile Yollar Türk Milli Komitesi'nin birlikte düzenleyeceği; kongre, sempozyum, seminer gibi etkinliklerle, karayollarının geçirmiş olduğu evrelerin değerlendirilerek, edinilen kazanımların, dünyadaki yeni uygulamaların ve gelişmelerin, sektör temsilcileri ile paylaşılmasına karar verilmesinden bugüne kadar yol ve yolların vazgeçilmez sanat yapıları haline gelmiş köprü, tünel ve bunların işletme enstrümanları olan akıllı ulaşım sistemleri ile ilgili bir dizi etkinlik gerçekleştirilmiştir.
Bu bağlamda, ilki 2016 yılında yapılan Ulusal Tünelcilik ve Yer Altı Yapıları Kongresi ve Sergisi'nin ikincisi 4-5 Aralık 2019 tarihlerinde Sheraton Ankara Hotel & Convention Center'da düzenlenecektir.
Geçmişte insanların yaşam alanı olarak inşa ettikleri yer altı şehirleri yönünden oldukça zengin olan ülkemizde, altyapı sistemi içinde; elektrik üreten hidroelektrik santrallerinde, ovalara hayat veren barajlarda, konut ve iş yerlerine temiz suların ulaştırılmasında ve atık suların arıtma ve değerlendirme tesislerine iletilmesinde, kara elmas olarak adlandırılan kömürün çıkarılmasında, demiryollarının geçtiği en kritik hatlarda, şehirleri birleştiren yollarda ve daha birçok alanda yaygın olarak yer alan tüneller, geldiğimiz an itibariyle gelişen teknoloji ve geliştirilen yapım metotları sayesinde, özellikle yolların, geometrik standartlarının yükseltilmesi açısından vazgeçilmez sanat yapıları haline gelmiştir.
1950 yılında kurulan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ilk hedefi, motorsuz taşıtlar için yapılmış olan yolları, çağdaş ulaşım araçlarının ihtiyaçlarına göre yeniden planlamak ve yeni yollar yapmak olarak belirlenmiştir. 1970-1990'lı yıllar arasında çok şeritli ekspres yollar ve otoyolların yapılmaya başlanması ile tek tüp olarak inşa edilen tünellerin, çift tüp olarak inşa edilmesi evresine geçilmiştir. 1990'lı yılların sonunda tünel projelendirme ve inşasında Yeni Avusturya tünel açma yönteminin kullanılması ile topoğrafik koşullar, jeolojik yapı, güzergahta kaçınılmak istenilen heyelan, yüksek yarma vb. durumlarla karşılaşılması, iklim şartları ve standardı yüksek yolların yapımına ihtiyaç duyulması nedenleriyle, günümüzde karayollarında yapılan tünel inşaatlarında çok hızlı bir artış olmuştur. Ülkemiz karayolu ulaşım sektörünün her yönden geliştiği bu dönemde, projelendirme ve yapım tekniklerinin gelişmesi sonucunda edinilen tecrübelere bağlı olarak yol güzergahı üzerindeki kritik noktaların, tünel ile geçilmesi benimsenmiş olup tünel ve yer altı yapıları ile ilgili çalışmalar artarak devam etmiştir.
Coğrafi konumu nedeniyle bölgesel ve bölgeler arası karayolu bağlantısını sağlamaya yönelik birçok uluslararası projede yer alan ülkemizde, son yıllarda dünyanın ilgi ile takip ettiği modern projelendirme ve yapım teknikleri ile gerçekleştirilen tüneller bir bir işletmeye açılmışlardır.
2018 yılında hizmete açılan ve İkizdere/Rize ile İspir/Erzurum'u birbirine bağlayan 1,4 km çığ tüneli dahil toplam 14 km uzunluğa sahip olan Ovit Tüneli'nin inşası ile Türkiye, tünel inşası konusunda dünyada ön plana çıkan ülkeler arasına girmiştir. Ovit Tüneli mevcut uzunluğu itibariyle halen Türkiye'nin en uzun, Avrupa'nın ikinci, dünyanın üçüncü en uzun çift tüplü karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir.
Ayrıca Türkiye, inşası halen devam eden 14,5 km uzunluğa sahip Yeni Zigana Tüneli tamamlandığında, ülkemizin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise ikinci en uzun çift tüplü tünelini inşa etmiş olacaktır.
Yollar Türk Milli Komitesi'nin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün teknik desteği ile gerçekleştireceği “2. Ulusal Tünelcilik ve Yer Altı Yapıları Kongresi ve Sergisi” ile sektörün ilgili paydaşlarının bir araya getirilerek, tünel projelendirme ve yapım teknikleri konusundaki son gelişmelerin, yeniliklerin ve uygulamaların, uygulamalar sırasında kazanılan tecrübelerin paylaşımına imkan sağlanması amaçlanmıştır.
Ayrıca etkinlik kapsamında ülkemizde, tünel yapımında önemli yeri olan özel yapı elemanlarının imalatı, uygulanması ile ilgili yerli ve yabancı makine, ekipman, teçhizat, malzeme imalatçıları ile tedarikçilerinin katılacağı bir sergi düzenlenecektir.
Yollar Türk Milli Komitesi olarak; tünellerin farklı yönleri ele alınacağı 2. Ulusal Tünelcilik ve Yer Altı Yapıları Kongresi ve Sergisi'ne; üniversitelerimizin ilgili anabilim dallarından, kurum ve kuruluşların konu ile ilgili birimlerinden ve ülkemizin tünelcilik sektöründen tüm tarafları bildiriyle, dinleyici olarak veya sergide yer almak üzere davet ediyor, katılımlarınızı bekliyoruz.
KONGRE DÜZENLEME KURULU